ZAŠTO NE SMETE DA PRESKAČETE DORUČAK?

Naslovna / Blog / Zašto ne smete da preskačete doručak?

Značaj doručka

Da li ste od onih kojima je usadjeno od malena od mame ili bake da se iz kuće ne izlazi dok se nešto ne pojede?

Ipak kupite nešto usput u obližnjoj pekari?

Ili su obaveze preče i služite se glavnim izgovorom “Nemam vremena”, pa prvi obrok bude tek kad vas opomene stomak?

Značaj doručka je uvek aktuelna tema, negde ćete pročitati da ne morate doručkovati, negde da je neophodno da bude jak, znate ono naše tradicionalno, slaninica, jaja, malo sira, lepinjica, a neko će reci da je smuti ili neko rešenje iz kesice najbolje za početak dana.

Uh, pa ko se ne bi izubio u gomili informacija koje svakodnevno odnekud zablješte na našim ekranima.

Otkrivamo vam činjenice vezane za prvi obrok u toku dana.

“Po jutru se dan poznaje”, kaže stara poslovica, a mi se sa tim slažemo kada je hrana u pitanju.

Po budjenju dan je dobro započeti vodom ili biljnim čajem kako bi hidrirali svoj organizam nakon spavanja, a već u prvom, eventualno drugom satu nakon ustajanja treba da doručkujemo.

Zašto je važno doručkovati?

  • Doručak, kao i svi redovni obroci u toku dana omogućavaju održavanje normalne glikemije zbog čega nećemo imati faze gladovanja i prejedanja;
  • Redovnim i izbalansiranim obrocima održavamo svoju optimalnu kilažu;
  • Smanjena je poreba za slatkišima i prekomernim konzumiranjem kofeina;
  • Poboljšaćemo metabolizam što je jedan od preduslova za redovnu stolicu;
  • Bićemo produktivni, skoncentrisani i raspoloženi.

Da bi osetili pozitivne efekte doručka vrlo je važno šta jedemo, kako biramo namirnice za svoj prvi obrok i kako ih kombinujemo.

Dobro izbalansiran doručak podrazumeva da je sačinjen od žitarica od celog zrna, proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti.

Koliko će doručak biti “jak” i kako će tačno izgledati je individualno, zavisi od aktivnosti koje nas čekaju, od toga šta našem organizmu prija, kako na koje namirnice reagujemo i šta volimo.

Dobar doručak je onaj nakon koga imamo energije za rad, siti smo, osećamo se dobro, ne spava nam se i nema osećaja težine u stomaku i nadutosti.

spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić
spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić