
Voćna tajna
Kako samo ime našeg brenda kaže, mi jesmo pomalo tajnoviti ali i vredni. Kako imamo poverenje u naše potrošače otkrićemo Vam našu najnoviju tajnu.
Misleći na sladokusce, u našoj kuhinji u Veterniku se spremalo nešto slasno a to su namazi od organskog voća. Kako bi maksimizirali nutritivnu vrednost našeg proizvoda odlučili smo da naši voćni namazi sadrže čak 75% organskog voća.
Šta je to organska hrana?
Organska hrana je hrana proizvedena bez korišćenja savremenih veštačkih dodataka kao što su pesticidi i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO) i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.
Namirnice uproizvedene na ovaj način imaju veću nutritivnu vrednost od one proizvedene konvencionalnom proizvodnjom. Nutritivno bogatstvo ovih namirnicia se vidi u višestruko većem sadržaju minerala kao što su kalijum i gvožđe, magnezijum, fosfor kao i veće koncentracije vitamina C.
Voćni namaz od organskih breskvi
Za ljubitelje breskvi napravili smo nešto slasno što se može konzumirati i u zimskom periodu. Breskva (Prunus persica) je lako svarljiva voćka, bogata karotenom, voćnim kiselinama, belančevinama, skrobom, mineralnim sastojcima, vitaminima i gvožđem.
Odlično čisti creva, jer potpomaže varenje koje postiže zahvaljujući značajnoj količini pektina. Pektini su rastvorljiva biljna vlakna koja pomažu radu organa za varenje, oslobađajući ih svih naslaga koje se nalaze u crevima.
Pored toga što je dobar laksativ i diuretik obiluje antioksidansima . U sirovom stanju ovo voće je prava riznica beta karotena kao i vitamina B grupe, među kojima su nijacin (B3), folacin (B9), biotin (B7), ali i drugih vitamina kao što je vitamin C.
Voćni namaz od organskih jagoda
Jagoda (Fragaria) je još jedno neodoljivo letnje voće koje smo pretvorili u celogodišnje slasno zadovoljstvo.
Jagoda zbog prirodnih salicilata poseduje analgetska svojstva, zbog kojih može biti prirodna alternativa aspirinu.
Takođe ovo bobičastvo voće ispoljava antiinflamatorna, antipiretska i antibakterijska svojstva, te mogu poslužiti za snižavanje temperature i kod bolova u mišićima. Kao i njena rođaka breskva, i jagoda sadrži vitamine i vlakna a 150 grama ovog voća zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C i folnom kiselinom.
Ana Jović, Nutricionista Šumska Tajna