TAMNE TORTILJE

Naslovna / Recepti / Tamne Tortilje

Tamne tortilje

Bez glutena, bez mlečnih proizvoda, posne, jednostavne, mekane i ukusne.

Potrebni sastojci:

  • šolja heljdinog brašna,
  • šolja mlevenog lana,
  • manji prstohvat sode bikarbone (jako malo),
  • prstohvat praška za pecivo;
  • malo soli po izboru i ukusu,
  • šolja proključale vode;
  • kašika mlaslinovog ulja.
  • Sjediniti dobro sve suve sastojke.
  • Dodati im šolju proključale vode, dobro sjediniti mešajući ili ako vam je lakše umesite rukom. Nakon toga ostavite da se ohladi
  • Kada se ohladilo testo dodajete 1 nepunu kašiku maslinovog ulja.
  • Lepo sjedinite testo i oblikujte 6 loptica.
  • Najlakše ćete razviti tortilje tako što ćete lopticu oklagijom razvući tako što je stavite izmedju dva pek papira.

Da dobijete željeni oblik tortilje možete koristiti neki tanjir pomoću kog ćete je iskrojiti.

  • Dobro zagrejete tiganj koji ne lepi na najačoj temperature. Pečete tortilju sa obe strane po minut okvirno
  • Gotove tortilje stavljate na suvu čistu krpu i prekrivate kako bi ostale mekane.

Iii onda na red dolazi omiljeni deo, mazanje, ovaj put smo izabrali, humuse, jaja i povrće.

Humus natur ili pikant?
Grilovano ili sveže povrće?

Kuvano ili prženo jaje?

Koji je tvoj izbor?

Mi smo se odlučili za mix

Od količina u receptu dobija se 6 tortilja, 1/3 šolje je dovoljna za 2, a ½ za 3 tortilje.
Ako pravite veću količinu i ostane vam, možete čuvati par dana u dobro zatvorenoj kesi u frižideru i pred jelo je samo zagrejati na tiganju.

Prijatno!


spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić
spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić