BESPLATNA DOSTAVA za sve porudžbine preko 1990 rsd. Dostava se vrši samo na teritoriji BEOGRADA.

IMG-LOGO

Rižoto sa šumskim pečurkama, namazom od crnog tartufa i indijskim orahom

Naslovna / Recepti / Rižoto sa šumskim pečurkama, namazom od crnog tartufa i indijskim orahom
BLOG

Rižoto sa šumskim pečurkama, namazom od crnog tartufa i indijskim orahom

Rižoto sa šumskim pečurkama, namazom od crnog tartufa i indijskim orahom

 

Jedinstven ukus, savršen miris, užitak za čula, sjajan kada želite nekoga da iznenadite nečim posebnim. Pravi izbor za one koji vole malo drugačija i nesvakidašnja jela.

 

Potrebni sastojci :

- 2 kašike maslinovog ulja;

- kockica maslaca 15g;

- 1 glavica crvenog luka;

- par čenova belog luka;

- 100g pirinča;

- 30g sušenih šumskih pečurki (vrganj, lisičarka, crna truba);

- namaz sa crnim tartufom Šumska tajna ;

- 100-150ml ovsene pavlake;

- 3 kašike belog vina;

- bujon od povrća 400ml;

- voda u kojoj su bile potopljene pečurke;

- 2 kašike mlevenog indijskog oraha;

- so,

- biber,

- boslijak.

 

 

Način pripreme :

Pre nego što krenete sa pripremom potopite pečurke u činiju tople vode na 20 min.

Nakon toga polako u čašu prespite vodu u kojoj su bile potopljene kako vam ne bi upao talog.
Pečurke dobro isperite pod blagim mlazom vode, iseckajte ih ako ima potrebe, ali nemojte ih previše usitnjavati.

Na umerenoj temperaturi zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i maslac, kada se dobro zagreje dodajte što sitnije iseckan crni luk, dinstajte ga dok se skroz ne opusti.
 

Zatim dodajete pečurke, kada se proprže i puste vodu, dodajete pirinač kada sa se i on malkice proprži i krene da upija dodajete 2-3 kašike belog vina, sitno iseckan crni luk, prstohvat bosiljka, prstohvat bibera i malo soli.

Polako naizmenično dodajete bujon od povrća i vodu u kojoj su bile potopljene pečurke. Kuvate 15ak minuta polako mešajuci drvenom varjačom.

Ne morate potrošiti svu tečnost ako vam nije potrebna, a ako ponestane možete dodavati malo tople vode.

Dok se rižoto dinsta sjediniti ovsenu pavlaku i dve pune supene kašike namaza od crnog tartufa Šumska tajna.

Povremeno probajte pirinač, kada je gotov
smanjite temperaturu na minimalnu, lagano
dodajte sos koji ste napravili od pavlake i namaza
i polako mešajte cim sjedinite ugasite ringlu, dodajte
2 kašike mlevenih indijskih oraha i još jednom
promešajte.

 

Servirajte u tanjir. Možete dekorisati i upotpuniti ukus tako
što cete preliti sa jednom kašikom sosa od napravljenog od ovsene pavlake i namaza. Pospite sa kašičicom mlevenog indijskog oraha, dodajte kašičicu namaza i par celih indijskih oraha.

 

Uživajte!
Prijatno.

 

spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić

spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić