PEČURKE – BLAGO SRBIJE

Naslovna / Blog / Pečurke – blago Srbije

Pečurke – blago Srbije

Bogatu floru Srbije čini oko 3.000 biljnih vrsta, od kojih su mnoge autohtone za naše podneblje. Jedinstveni krajolici, biljne i životinjske vrste, šume, livade, gore i jezera, lepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, međunarodno su priznate i kriju blaga biljnog i životinjskog sveta  zbog čega je Srbija svrstana među 159 centara svetske biološke raznovrsnosti.

Jedan od skrivenih dragulja Srbije, apsolutni dijamanti prirode su svakako pečurke.

Područje Balkana smatra se područjem bogatim različitim vrstama divljih pečuraka. U Srbiji ukupno je do sada identifikovano nešto više od 1.200 različitih vrsta. Neke od najpoznatijih vrsta ove nesvakidašnje biljke koja raste na našem terenu su: Morchella (smrčak), Agaricus (rudnjača), Tricholoma (jurjevka), Lepista (modrikača), Russula (zekice), Lactarius (mlečnice), Coprinus (mastiljavke), Amanita (pupavke), Cantharellus (lisičarke), Pleurotus (bukovače). Ovo bogatstvo uslovljeno je pogodnim klimatskim uslovima i sastavom terena.

Pečurke su neobičan, raznovrstan i nedovoljno proučen svet, zbog toga što ne vrše osnovnu funkciju biljaka-fotosintezu, ne poseduju hlorofil niti se razmnožavaju polno poput životinja, ne mogu se svrstati ni u prvo ni u drugo carstvo, već predstavljaju carstvo za sebe.

Kao namirnica najviše se koriste uzgajane pečurke i to šampinjoni (A. biosporus), mada je sve veća potražnja za kvalitetnim, neobičnim i veoma ukusnim divljim pečurkama kao što su: vrganjcrna trubalisičarka, sunčanica, smrčak i, naravno, delikates svuda u svetu – tartuf.

 

Zašto treba jesti pečurke?

Pečurke su namirnica veoma kvalitetnog sastava. Savremena istraživanja potvrđuju pozitivna dejstva konzumacije pečuraka i proizvoda na bazi pečuraka. Naročito se ističe njihovo blagodetni efekat na imunitet i sprečavanje nastanka tumora. Takođe, ukoliko želite da se uspešno borite protiv infekcija pečurke su apsolutno neophodne u vašoj ishrani. Za zdravlje jetre potrebno je ove plodove prirode konzumirati makar jednom nedeljno. Bogate su proteinima tako da su neophodne kod osoba koje poste, kod vegana i vegetarijanaca. Ove biljke sa stopalom i kapicom imaju nizak sadržaj masti, ali vrlo visok udeo nezasićenih masnih kiselina koje štite naše telo i uništavaju štetne slobodne radikale koji se nađu u organizmu. One su bogat izvor gotovo svih esencijalnih aminokiselina i vitamina, naročito vitamina B grupe i vitamina D. To je važno jer nam B vitamini omogućavaju pravilan rad nervnog sistema, a vitamin D nas štiti od osteoporoze. Čini naše kosti jakim. Pečurke su, takođe, izvor minerala poput selena i cinka, čije prisustvo utiče u prevenciji malignih i kardiovaskularnih oboljenja.

Da li vi i Vaša porodica imate običaj da konzumirate a možda čak i skupljate pečurke, i koje su vam omiljene? Koje jelo sa pečurkama Vam je obiljeno?

POGLEDAJTE NAŠE NAMAZE SA ŠUMSKIM PEČURKAMA OVDE.