LEBLEBIJA-ZAŠTO JE VOLIMO?

Naslovna / Blog / Leblebija-zašto je volimo?

Leblebija-zašto je volimo?

Ako ste vegan ili ljubitelj istočnjačke kuhinje verovatno ste do sada čuli za ovu biljku, ali ako niste mi ćemo Vam odgovoriti na sva pitanja vezana za ovu namirnicu.

Leblebijaslanutaknaut ili slani psulj je vrsta mahunarke koja je poreklom sa bliskog istoka. Postoje dve sorte leblebije, desi i kabuli koje se razlikuju po veličini u boji zrna.

Često se koristi u kulinarstvu kao glavni sastojak pikantnih i ukusnih jela, od kojih su najpoznatija humus falafel. Kod nas se obično priprema kao varivo, u supama ili kao zdrava grickalica. Veoma je prijatnog ukusa koji se lako kombinuje sa drugim namirnicama.

Hranljivost

Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije,  zrelo osušeno zrno ove mahunarke je visoko proteinskobogato vlaknima, sa niskim glikemijskim indeksom, bogato mineralima i esencijalnim amino-kiselinama.

Leblebija je odličan izvor kalijuma, vitamina A, vitamina C, gvožđa, vitamina B6 i magnezijuma. Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selen.Takođe je izvanredan izvor gvožđa, toliko da i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju.

  • Lekovitost

Logično je da pored visoko kvalitetnog hemijskog sastava naut ima i neka svojstva povoljna na zdravlje, a to su:

Regulisanje nivoa glukoze u krvi-zbog obilovanja vlaknima i niskog glikemijskog indeksa leblebija je dobra za kontrolisanje šečera u krvi kod dijabetesa 1 i 2 i kod insulinske rezistencije.

Regulisanje krvnog pritiska-mali sadržaj natrijuma i visok sadržaj kalijuma je dobitna kombinacija za normalizaciju krvnog pritiska kod obolelih od hipertenzije.

Smanjenje rizika od anemije-zbog visokog sadržaja gvožđa odlična namirnica za sve koje imaju povećane potrebe za gvožđem kao što su žene u reproduktivnom dobu, tokom trudnoće i laktacije i deca u razvoju.

Smanjenje rizika od osteoporoze– Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.

Kako je jesti?

Leblebija ili slanutak je veoma pogodan za kombinovanje u raznim receptima može se dodati u bražno, povrće, ispeći i kuvati. Kuvanjem i mlevenjem se dobija kremasta tekstura savršena za namaze kao što su humus ili Šumska tajna namaz od pečuraka.