LEBLEBIJA I HLADNO CEĐENO SUNCOKRETOVO ULJE

Naslovna / Blog / Leblebija i hladno ceđeno suncokretovo ulje

Leblebija i hladno ceđeno suncokretovo ulje

Leblebija i hladno cedjeno suncokretovo ulje, kao jedni od glavnih sastojaka pojedinih proizvoda Šumske Tajne

Pažljivo odabrani sastojici su ono što daje kvalitet našim proizvodima i čini ih posebnim. Pri izboru sirovina, pažnja je posebno bila usmerna na to da imaju značajne benefite po zdravlje modernog čoveka i da ih mogu koristiti sve populacione grupe.

Zašto je leblebija osnova svih naših slanih namaza?

Popularna u Istočnoj kulturi, ali sve prisutnija i u našoj ishrani, leblebija ima brojne benefite po ljudski organizam. Spada u mahunarke i pripada porodici bobova, možda ste bolje upoznati sa nekim od drugih naziva, slanutak, ceci, slani pasulj ili naut.

Njen neutralan ali jedinstven ukus čini je pogodnom za raznorazne kombinacije pa se ispostavila kao idelan izbor za osnovu naših humusa i namaza od pečuraka.

Još značajnije je to što predstavlja nutritivno bogatu namirnicu, pogodnu za sva stanja i uzraste.

Izuzetno je bogata proteinima i gvoždjem, pa je pogodna u ishrani vegetarijanaca, ali i sportista dece i rekreativaca kako ne bi unosili prevelike količine hrane životinjskog porekla.

Kako bi se upotpunio aminokiselinski sastav idealno je da se kombinuje sa integralnim žitaricama od celog zrna.

Kako živimo u vremenu kada sve više osoba ima problem sa imunitetom, preosetljivošću, intolerancijama i alergijama njen značaj je i u tome što ne sadrži gluten.

Visok sadržaj dijetnih vlakana i nizak glikemijski indeks čine je poželjnom na meniju osoba sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom, a pogodna je za korišćenje u režimima za gubljenje kilograma.

Zbog niskog nivoa natrijuma mogu je bez bojazni koristiti osobe sa visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim bolestima.

Sadrži vitamine C, A, B6 i K, a od minerala je pored gvoždja bogata još i magnezijumom, kalijumom i manganom koji doprinosi proizvodnji energije u telu.

Zašto je druga sirovina na našoj listi hladno cedjeno suncokretovo ulje?

Hladno cedjena ulja su posebno cenjena jer se proizvode bez ikakvog zagrevanja presovanjem sirovog semena što je izuzetno važno za zdravlje ljudi. Takvom metodom nastanka ulje zadržava sve hranljive sastojke semena od kog potiče.

Prepoznatljivo je po izuzetno prijatnom ukusu koje namazima Šumske tajne daje na teksturi i aromi.

Za razliku od rafinisanog suncokretovog ulja koje se najčešće povezuje sa prženjem hrane, hladno cedjeno suncokretovo ulje pored vrhunskog kvaliteta ima i odličnu iskoristljivost hranljivih materija.

Istraživanja dokazuju da je od svih hladno cedjenih ulja najbogatije vitaminom E koji je snažan antioksidans.

Ima odličnu ravnotežu izmedju polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina. Bogato je fenolima, fitomaterijama kao što je kolin, karotenoidima i vitaminom A.

Od esencijalnih masnih kiselina koje su organizmu neophodne jer ne može sam da ih sintetiše sadrži omega 6 masne kiseline. Kako treba voditi računa o ravnoteži omega 6 i omega 3 masnih kiselina kojih trebamo u organizam unositi u većoj količini od omega 6 neophodno je hraniti se pravilno i izbalansirano kako bi organizam neometano funkcionisao.

spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić
spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić