KAKO DO JAČEG IMUNITETA?

Naslovna / Blog / Kako do jačeg imuniteta?

Kako do jačeg imuniteta?

Zakoračili smo u jesen, godišnje doba kada nastupa sezona bakterija i virusa od kojih ove godine strepimo više nego ikada.

Obično tek s jeseni svi pričamo o važnosti imuniteta, ali u 2020-oj ova tema je cele godne posebno aktuelna zbog situacije sa Korona virusom.

Da li smo se toliko udaljili od prirode da smo na ovaj načini opomenuti da obratimo pažnju na svoje životne navike?

Ako i vi kao mnogi drugi tragate za rešenjem kako da sačuvate i ojačate imunitet, na pravom ste mestu. Šumska tajna ima sjajne saveznike u ovoj borbi na listi svojih proizvoda (namaze sa pečurkama, humuse, voćne namaze, medove i matični sok od aronije). Svi naši proizvodi su od neprskanih sirovina organskog porekla, pogodni su za ishranu svih populacionih grupa i za sva zdravstvena stanja.

Hajde prvo da krenemo od toga, šta je zapravo imunitet?

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se zaštiti od štetnih spoljašnjih faktora, infekcija i bolesti sa ciljem da sačuva zdravlje.

Kada je stil života u pitanju ishrana je ključni faktor u jačanju imuniteta.

Zašto bi se naši proizvodi idealno ukomponovali u vašu ishranu ako vodite računa o svom zdravlju? Koje su to prednosti koje bi istakli?

Pečurke, predstavljaju adekvatnu zamenu za meso, obiluju proteinima posebno kada su u sušenom obliku, a naši namazi su baš od takvih pravljeni. Pored proteina sadrže vitamine B grupe i gvoždje pa su idealne i za ishranu vegetarijanaca . Ne sadrže natrijum pa su pogodne za osobe sa visokim krvnim pritiskom, a i u našim namazima dodatak je himalajska so i hladno cedjena ulja, kako ne bi narušili benefite pečurki. Od ostalih minerala sadrže fosfor, kalijum, kalcijum (pogodne za prevenciju osteoporoze).  Ključni sastojak namaza je leblebija koja pored svih svojih benefita ne sadrži gluten.

Od istoimene namirnice koja spada u grupu mahunarki pravljeni su naši humusi koje odlikuje visok sadržaj gvoždja, vitamina B grupe i magnezijuma, odlični su za ishranu sportista, za bolji rad mišića i sjajni za održavanje pravilnog rada nervnog sistema.

Bogatstvo D vitaminom i cinkom, a posebno antioksidansima glutationom i ergotinoeinom, pečurke čini nepogrešivim izborom za zaštitu imuniteta. Dok sve gore navedeno doprinosi očuvanju zdravlja, a kada čuvamo zdravlje negujemo i svoj imunitet.

Koje pečurke smo odabrali za naše namaze i zašto?

Vrganj jer je najbogatiji proteinima i spomenutim antioksidansima, sjajan za jačanje imuniteta. Lisičarka i Crna truba sadrže izuzetan procenat gvoždja. Smrčak se zbog svoje retkosti smatra darom prirode, a Crni tartuf je i zbog  retkosti i zbog prepoznatljivog ukusa pravi gastronomski dragulj.  

Nisamo zapostavili ni sladokusce, na našoj listi nalaze se i sledeći proizvodi.

Voćni namaz napravljen je od organskih jagoda koje obiluju vitaminom C, sadrže ih čak 2 puta više od pomorandže koja je njegov najpoznatiji izvor, a kako ih kratko ima u svežem obliku tokom godine, ovaj namaz je sjajan za sve ljubitelje jagoda.

Med je bogat vitaminima, mineralima, organskim kiselinama, enzimima, voskom i etarskim uljima, pa se smatra i lekom. Pogodan je za jačanje imuniteta, ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo i sjajan je izvor energije. U kombinaciji sa drugim namirnicama medjudejstvom ispoljavaju svoje benefite prilikom konzumiranja kao što su djumbir, bobičasto voće, organski kakao, a mi baš takve imamo.

Za kraj, naš sok od aronije, idealan za početak vašeg dana, hladno je cedjen i sadrži 100% aroniju. Aronija ima antivirusna svojstva i bogata je vitaminom C, poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove, idealna je za osobe sa anemijom, bogata je dijetnim vlaknima pa je odlična za poboljšanje varenja i prevenciju raka debelog creva. Možete je koristiti preventivno radi očuvanja zdravlja i za jačanje imuniteta. Pije se samostalno ili pomešana sa vodom ili limunadom kao napitak za dobro jutro na prazan stomak.

Jedan podsetnik, imunitet se gradi, čuva i neguje tokom cele godine. Neka vam vaše zdravlje bude prioritet, ne čekajte ni jesen, ni opomenu poput ovogodišnje.

 Izbalansirana ishrana uz naše proizvode, redovna fizička aktivnost, kvalitetan san i eliminisanje štetnih navika su siguran put do snažnog imuniteta i zdravlja.

Uživajte bezbrižno u zlatnom godišnjem dobu, a mi ćemo se potruditi da vam zdravim i ukusnim recptima sa našim proizvodima otkrijemo čari Šumske tajne i da na najbolji način iskoristite njihove benefite.  

 spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić
spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić