ČAJ-NAPITAK KOJEM SE UVEK VRAĆAMO

Naslovna / Blog / Čaj-napitak kojem se uvek vraćamo

Čaj-napitak kojem se uvek vraćamo

Šta je čaj i odakle dolazi?

Čuveni ,,Čaj’’ je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu. Pravi čaj dolazi od drveta čajevca i od njega razlikujemo 4 osnovne vrste čaja, to su: beli čaj, zeleni čaj, oolong i crni čaj. Pored ovih konzumiraju i drugi za naša shvatanja ,,čajevi’’ koji mogu biti rooibos, biljni i voćni čajevi.

Dejstva čajeva?

Čajevi jesu zdravi i zavisno od koje sirovine se dobijaju imaju različita povoljna svojstva na organizam čoveka a ovo su neki od njih:

Čaj od nane( mente)

Pored svog prijatnog uskusa čaj od nane je odličan izvor manganabakra i vitamina CMenta ispoljava antioksidativnaantibakterijskaantivirusnaantigljivična i antispazmodična svojstva. Sadrži mentol koji deluje protiv začepljenja nosa pomaže u stanjima kao što su alergija i prehladaČaj od peperminta je takođe jako delotvoran na kašalj i čišćenja sluzi iz pluća. Ona poboljšava cirkulaciju ima protivupalne i analgetske efekte i ublažava stomačne tegobe.

Čaj od šipka(šipurka)

Najčešće se koristi plod ove biljke. Plod šipka sadrži taninevoćne kiselinepektinešećere, flavonoidevitamine C, E, KAktivni sastojci ploda šipka povoljno deluju na sluzokožu organa za varenje, pa se preporučuje upotreba kod dijareja. Prisutne voćne kiseline pospešuju izmokravanje, te je poznato da čaj od šipurka pomaže protiv taloženja peska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.

Čaj od žalfije

Koristi se list žalfije i njegovi sastojci deluju antibakterijskiprotivupalno, površinski skupljaju tkiva i smanjuju lučenje znoja. Ovaj čaj se i primenjuje i kod poremećaja varenja a i spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla.

Čaj od kantariona

Biljka kantariona sadrži između ostalog flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline. Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, i tegoba u menopauzi. U narodnoj medicini koristi se kod upala i kao antiseptik.

Čaj od matičnjaka

List matičnjaka sadrži flavonoidekumarinske derivatepolifenoletanine i etarsko uljeAktivni sastojci lista matičnjaka daju antiinflamatorniantispazmodični i analgetički efekat, i deluju blago umirujuće na nervni sistem. Preporučuje se kod uznemirenosti, nervoze, nesanice, lupanja srca, grčeva, ublažavanje menstrualnih tegoba, migrene i zubobolje.

Čaj od majčine dušice

Herba majčine dušice sadrži etarsko uljetanine i  flavonoide. Koristi se kao sredstvo za iskašljavanje i antiseptik kod upale disajnih organa i u narodnoj medicini za olakšanje varenja, eliminisanje gasova.

Čaj od hajdučke trave(stolišnika)

Biljka hajdučice sadrži flavonoide, etarsko ulje, alkaloide, sterole, organske kiseline i šećere. Koristi se kod olakšavanja tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod izostanka menstruacije.

Da li je moguće pogrešiti ili preterati?

Bitno je znati da za pripremu čaja ne treba koristiti vodu koja je toplija od 80 °C. Delikatniji čajevi i čajevi koji sadrže vitamin C ne treba da se prelivaju vodom toplijom od 60 °C jer se gube blagotvorna svojstva. Takođe većina čajeva se ne konzumira kod specifičnih stanja kao što su trudnoća, dojenje ili upotreba lekova. Kako ne bi izazvali kontraefekat važno je pridržavati se uputstva za pripremanje čaja kao i doze i učestalosti konzumacije.

Moja prva asocijacija na ovaj topli napitak dolazi iz detinjstva kada bih se vikendom ujutru pridružila roditeljima u njihovom ispijanju kafe sa mojom šoljom čaja od hibiskusa. Nekoliko godina kasnije tradicija je postala ispijanje čaja od kamilice sa bakom na selu i godišnje ispijanje nezaboravnog domaćeg čaja od nane sa Kopaonika na zimovanju.

Verovatno možete zaključiti da su članovi tima Šumske tajne veliki ljubitelji čajeva pa smo zbog toga odlučili da Vam pripremimo nešto novo, što ćemo Vam otkriti već u nekoj od narednih objava.

Ana Jović- nutricionista dijetetičar Šumska tajna