U prošloj objavi smo se upoznali sa blagotvornim svojstvima šumskih pečurki, i sada se verovatno pitate zašto jednostavno ne otići na pijacu, kupiti željenu pečurku i uživati, nema potrebe ni za kakvim kupovnim namazima. U pravu ste, to je uvek jedna od opcija ali da li je i najbolja opcija? Ono što Vam pijaca ne garantuje je kontrola kvaliteta, zdravstvena ispravnost, i standardizovanost proizvoda. Mi nemamo taj luksuz da se kockamo sa Vašim zdravljem. Mi u našim namazima od pečurki koristimo one koje su otkupljene od sertifikovanih firmi koje imaju neophodno znanje za identifikovanje, branje, čuvanje i prodavanje pečurki. Na taj način ste sigurni da je naš namaz bezbedan i da se nećete otrovati, (mnogi ljudi me pitaju da li su naši namazi jestivi samo jednom ili više puta). U našem timu se nalazi nekolicina vrsnih stručnjaka koji osiguravaju da od od šumskog tepiha, do Vašeg stola svaki sastojak ispunjava bezbednosne standarde.
Opravdano se potrošači nađu zbunjeni kada vide da u našem namazu se nalazi svega 5% vrganja, i u čemu je tu trik? Koji je razlog? Zato što smo škrtice?! Nee! To je zato što su pečurke u našem namazu su sušene. Kako pečurke sušenjem gube vodu koju može činiti i do 95%, gubi se masa. Zbog toga da na 10 kg svežih gljiva dobijamo 1200g suvih. Zašto sušenje? Zato što je jedan od najstarijih načina konzervisanja, takođe pravilnim sušenjem zadržavamo boju i aromu. Pečurke korišćene u našim namazima sušenjem dobijaju jaču aromu, 2 u 1 zar ne J Ako dozvolite sebi da probate namaz videćete da je tih 5 % sasvim dovoljno da zadovolji vaša nepca.
Pošto nam je pored ukusa bitan i kvalitet sastojaka, kada se u recepturi našlo ulje logičan izbor su bila hladno ceđena ulja od organskih sirovina. Hladno ceđeno ulje se dobija mehaničkim presovanjem semena i postupak se izvodi bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva. Ulje dobijeno na ovaj način u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke.
Većina nas svakodnevno koristi suncokretovo ulje ali mi smo to podigli na lestvicu više. Hladno ceđeno suncokretovo ulje je bogato karotenoidima, vitaminima kao i omega 6 i omega 9 esencijalnim masnim kiselinama. Organsko uzgojeni suncokret obiluje vitaminima A, E, B i D. Osim samih vitamina, nutrititivnu vrednost ove namirnice povećavaju i minerali kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum i cink.
Maslinovo ulje se još naziva tečnim zlatnom ili kraljem među uljima. Obiluje vitaminima kao što su A, E i C, B6, B12, i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe. Hladno ceđeno maslinovo ulje obiluje antioksidansima te se uspešno bori s upalnim procesima u organizmu. Štiti telo od kardiovaskularnih bolesti jer snižava holesterol, trigliceride i krvni pritisak zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama. Smanjuje rizik od ateroskleroze i tromboze.