IMG-LOGO

Voćna tajna

Naslovna / Blog / Voćna tajna
BLOG

Voćna tajna

Kako samo ime našeg brenda kaže, mi jesmo pomalo tajnoviti ali i vredni. Kako imamo poverenje u naše potrošače otkrićemo Vam našu najnoviju tajnu.

Misleći na sladokusce, u našoj kuhinji u Veterniku se spremalo nešto slasno a to su namazi od organskog voća. Kako bi maksimizirali nutritivnu vrednost našeg proizvoda odlučili smo da naši voćni namazi sadrže čak 75% organskog voća.

 

Šta je to organska hrana?

 

Organska hrana je hrana proizvedena bez korišćenja savremenih veštačkih dodataka kao što su pesticidi i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO) i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

Namirnice uproizvedene na ovaj način imaju veću nutritivnu vrednost od one proizvedene konvencionalnom proizvodnjom. Nutritivno bogatstvo ovih namirnicia se vidi u višestruko većem sadržaju minerala kao što su  kalijum i gvožđe, magnezijum, fosfor kao i veće koncentracije vitamina C.

 

Voćni namaz od organskih breskvi

 

Za ljubitelje breskvi napravili smo nešto slasno što se može konzumirati i u zimskom periodu. Breskva (Prunus persica) je lako svarljiva voćka, bogata karotenom, voćnim kiselinama, belančevinama, skrobom, mineralnim sastojcima, vitaminima i gvožđem.

Odlično čisti creva, jer potpomaže varenje koje postiže zahvaljujući značajnoj količini pektina. Pektini su  rastvorljiva biljna vlakna koja pomažu radu organa za varenje, oslobađajući ih svih naslaga koje se nalaze u crevima.

Pored toga što je dobar laksativ i diuretik  obiluje antioksidansima . U sirovom stanju ovo voće je prava riznica beta karotena  kao i vitamina B grupe, među kojima su nijacin (B3), folacin (B9), biotin (B7), ali i drugih vitamina kao što je vitamin C.

 

Voćni namaz od organskih jagoda

 

Jagoda (Fragaria) je još jedno neodoljivo letnje voće koje smo pretvorili u celogodišnje slasno zadovoljstvo.

Jagoda zbog prirodnih salicilata poseduje analgetska svojstva, zbog kojih može biti prirodna alternativa aspirinu.

Takođe ovo bobičastvo voće ispoljava antiinflamatorna, antipiretska i antibakterijska svojstva, te mogu poslužiti za snižavanje temperature i kod bolova u mišićima. Kao i njena rođaka breskva, i jagoda sadrži vitamine i vlakna a 150 grama ovog voća zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C i folnom kiselinom.

 

Ana Jović, Nutricionista Šumska Tajna