ONO ŠTO VAŠE DETE JEDE DANAS, JEŠĆE KADA ODRASTE

Naslovna / Blog / Ono što vaše dete jede danas, ješće kada odraste

Ono što vaše dete jede danas, ješće kada odraste

Dobra ishrana u detinjstvu ključna je za zdravlje u odraslom dobu. Razvijanje pravilnih navika u ishrani počinje u ranom detinjstvu, a temelj je kao i u svemu porodica.

Nutritivne navike roditelja, iniciraju nutritivne navike dece.

Dete uči po modelu, ugledajući se pre svega na svoje roditelje , ono što nudite deci morate i vi jesti. Uticaj roditelja na decu je veliki i od izuzetne važnosti, posebno u ovom periodu. Tako se stiču i dobre i loše navike u ishrani. Deca budno prate odrasle i imitiraju ih.

Oni uživaju u zajedničkom obroku sa porodicom.

Prijatna porodična atmosfera, otvoreni razgovori, okupljanje oko trpeze deci pružaju sigurnost. Pošto se dosta vode emocijama ovo je siguran put ka izgradnji zdravih navika.

Naravno, nije dovoljno samo da vas dete posmatra i tek tako usvoji sve što vidi. Oni traže interakciju i pažnju.

Kako je igra u periodu detinjstva njihov osnovni oblik života jer kroz nju osim što se zabavljaju i uče bilo bi sjajno da ih povremeno uključite u pripremu obroka.

Igranjem spremanja i serviranja hrane poboljšava im se apetit i interesovanje za hranu.

Apetit tokom detinjstva može dosta da varira, a ukus hrane svakako igra značajnu ulogu, sladak ukus je deci najprijatniji pa treba voditi računa koliko često i kakve slatkiše im dajete.

Morate biti strpljivi, zahtevno je, ali vredno svakog truda, jer šta nam je značajnije od osmeha i zdravlja naših mališana?!

Pored ukusa, važan im je i izgled, vole obojenu i atraktivnu hranu, da je na tanjiru razdvojena i lepo servirana.

Izgled obroka privlači pažnju i budi želju da je pojedemo, čak i kod odraslih je tako. 

Od najranijeg perioda je bitno šta nudimo deci, treba iskoristiti raznovrsnost hrane kako bi im dali šansu da zavole nove vrste namirnica. Pri formiranju zdravih navika i pravilne ishrane dece treba nastojati da im se zdrava hrana predstavi kao ukusna.

Jer, ono što vaše dete jede danas, ješće i kada odraste.

Nemojte hranu koristiti kao kaznu ili nagradu. Posebno ne po principu „Ako pojedeš ovo zdravo ide kao nagrada slatkiš“ ili da se zdravo jede za kaznu.

Predstavite mu zdravu hranu kao lepu, ukusnu, pričajte mu zašto je to dobro za njega , zanimljivo je aranžirajte, posvetite se obroku,.

Osim porodice na ishranu utiču i vršnjaci, pa nemojte da vam izgovor bude “Ali svi to jedu, ne sme da se izdvaja”, neka vaše dete bude neko ko će svojim drugarima preneti zdravu naviku.

Industrijalizacija i opšti ekonomski i tehničko-tehnološki napredak doveli su do ogromnih promena u načinu ishrane. Centralizacija i globalizacija masovnih medija od ogromnog su značaja za generisanje uticaja i pritiska za izbor određenog obrasca ishrane ili vrste hrane. Deca se nalaze u socijalnom ambijentu koji podstiče gojaznost – okruženi prodavnicama „hrane s nogu”,

Kako je uticaj markrtinga značajan u odrastanju dece jer su im reklame dostupne na svakom koraku imamo želju i cilj da edukujemo tržište o značaju pravilne ishrane od najmladjih dana.

Naši proizvodi mogu se koristiti u ishrani dece posebno Humus natur i namaz od vrganja jer su neutralnog ukusa i lako se mogu kombinovati sa drugom hranom koju deca vole.

Nakon kojih im potpuni ugodjaj može priuštiti nekom od naših slatkih mazalica.

spec. nutricionista- dijetetičar Tamara Jerinić
spec. nutricionista- dijetetičar Jelena Krpić