IMG-LOGO

Falafel sa humusom

Naslovna / Recepti / Falafel sa humusom
BLOG

Falafel sa humusom

Vreme pripreme: 30 min


Sastojci:


•    230 g leblebija potopljenih u vodi preko noći
•    100 g zelenog miksa (miks korijandera, peršuna i vlašca )
•    3-4 sušena paradajza (opciono)
•    10g mlevene ljute paprike
•    2 crna luka
•    2 čena belog luka
•    1 kašičica mlevenog kima ili kumina
•    3 kašike maslinovog ulja
•    so i biber
•    200g humusa 

 


Priprema:


Leblebije preliti hladnom vodom i ostaviti preko noći u frižideru. 
Ujutru ih dobro ocediti i usitniti u blenderu (ne treba ih prethodno kuvati).
Na malo maslinovog ulja izdinstati crveni luk.
Zeleni miks iseckati pa dodati leblebije i izdinstani crni luk, 2 čena belog luka, so i alevu papriku, maslinovo ulje i sve sjedinititi.
Zatim dodati i 3-4 sušena paradajza(opciono). 
Smesa ne mora da bude glatka kao za humus, dobro je ako ostane komadića leblebije.
Nakon toga uključiti rernu da se zagreje na 200°.
Smesi u blenderu dodati kašiku raženog brašna kako bi se smesa bolje sjedinila. 
Smesu još jednom izblendati i staviti u frižider 10 minuta da se ohladi da bi se kuglice lakše oblikovale.


(Može se napraviti veća količina smese koje će se koristiti više puta jer može stajati u frižideru nekoliko dana)


Tepsiju obložiti papirom za pečenje, rukama formirati kuglice i ređati ih.
Kuglice peći oko 10-15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Ispečene falafel kuglice premažite sa 200 gr humusa
Poslužiti ih uz salatu po izboru.